راهنمای استفاده و اشتباهات رایج در هنگام استفاده از دستگاه های تزریق پلاستیک

راهنمای خرید ماشین های تزریق پلاستیک

همیشه زمانی که قصد خرید دستگاه های تزریق پلاستیک و شروع به کار و ایجاد کارگاهی تولیدی با استفاده از آن ها را دارید؛ باید به یک سری نکات توجه کنید. عدم توجه و رعایت این نکات باعث ایجاد مشکل در طول زمان برای شما خواهد کرد. 

در ادامه به تعدادی از رایج ترین اشتباهاتی که خریداران مرتکب می شوند اشاره می کنیم:

 

اولین اشتباه: دستگاه تزریق پلاستیک دست دومی میخرید که خراب است!

مهم ترین نکته برای خریدن یک دستگاه تزریق پلاستیک دست دوم استفاده از نظر یک کارشناس خبره برای تایید سلامت تمامی بخش های دستگاه است. خرید دستگاهی که در گذشته خرابی و تعمیرات زیادی را داشته است اشتباه بزرگی محسوب می شود. 

 

نکاتی که در ادامه به آن ها اشاره می شود لازم است در هنگاه خرید ماشین های تزریق پلاستیک رعایت شود. 

1- جک و گیره دستگاه را چک کنید:

اولین کاری که در هنگام خریدن ماشین های تزریق پلاستیک باید انجام دهید این است که از سلامت سیستم گیره دستگاه مطمئن شوید. 

بوش های مابین بازوهای گیره نقاطی هستند که در زمان باز و بسته شدن بازوها و وارد شدن فشار جک به گیره بیشترین درگیری را دارند و در صورت سالم بودن آنها بخش مهمی از مسئله سلامت گیره دستگاه تضمین شده خواهد بود، اما بخش دیگر آن که مربوط به دو صفحه دو سمت گیره است، یکی صفحه ثابت که فشار گیره را در زمان بسته شدن گیره تحمل می کند و همان صفحه قابل تنظیم برای قرارگرفتن درست قالب شما روی دستگاه است و صفحه ی دوم همان صفحه ی متحرک که نیمه ی سمبه ی قالب به آن متصل می شود.

جک و گیره ماشین های تزریق پلاستیک

سلامت بوش های گیره را می شود با وارد آوردن فشار به جک گیره دستگاه در حالتی که گیره باز باشد به راحتی فهمید، اگر با جک با فشارو وارد شده تکان بخورد و کاملا سفت نباشد نشان دهنده ی معیوب بودن و فیکس نبودن بازوهای گیره است و همین لقی بسیار کمی که وجود دارد می تواند باعث ناقص بودن قطعه تولید شده شود و مانع از یکنواختی فشار وارد شده بر صفحه ی قالب بعد از بسته شدن گیره و در نتیجه پلیسه دادن و کامل پر نشدن قالب شود. 

اما در مورد صفحه پشتی دستگاه، در تمامی دستگاه های تزریق پلاستیک یک لقی کمی در این صفحه باید وجود داشته باشد. این لقی بخاطر قفل و باز کردن گیره در زمان باز و بسته شدن می باشد و در صورت عدم وجود این لقی، دستگاه بعد از قفل شدن گیره و بسته شدن قالب دیگر باز نخواهد شد و باید تمام صفحه ی عقبی دستگاه را باز کنیم!

اما لقی بیش از حدر نشان دهنده ی آسیب دیدن بوش های نگه دارنده صفحه یا رزوه های روی میله ی نگه دارنده ی این صفحه می باشد. این لقی بیش از حد هم نتایجی مثل خراب بودن بوش های بازو ها را به شما میدهد؛ این ایراد در صورت وجود زمانی قابل رویت است که گیره در زمان بسته شدن تحت فشار باشد، یعنی قالب بر روی دستگاه بسته شده باشد.

اما آخرین مورد در حیطه بررسی گیره دستگاه، جک هیدرولیک گیره می باشد که باید از لحاظ خرابی احتمالی در زمان کار کردن دستگاه مورد بررسی قرار بگیرد، یک نشتی کوچک از خود جک یا سر شیلنگ ها می تواند سیستم گیره دستگاه را به حداقل راندمان کاری برساند، حتی اگر بوش ها و صفحه ی عقبی دستگاه سالم باشند.

 

2- سیستم تزریق را چک کنید:

مهمترین بخش از سیستم تزریق را سیلندر و ماردون آن تشکیل می دهند. کار کردن افراد ناشی با دستگاه و وارد آوردن فشارهای بالا برای رفع یک عیب کوچک و گشاد شدن قطر داخلی سیلندر دستگاه می تواند دستگاه را نا کارآمد کند، با گشاد شدن سیلندر قطعاتی که با پیچیدگی همراه هستند و برای تزریق کامل نیاز به فشار بالا دارند قطعا ناقص تزریق خواهند شد و عملاً پول و زمان زیادی از دست خواهد رفت، سلامت قسمت مهم دیگر یعنی ماردون با بارگیری کامل و تزریق کامل مقدار حجمی از مواد که دستگاه به آن حجم تزریق شناخته میشود مشخص خواهد شد، البته نه در شرایط آزاد، بلکه در شرایط تحت فشار تزریق که ماردون سلامت خود را نشان خواهد داد.

سیستم تزریق ماشین های تزریق پلاستیک

مشابه به بخیش گیره، بخش های دیگر دستگاه مانند: جک اصلی بخش تزریق و گرداننده هیدرولیکی ماردون و جک حرکت دهنده بخش تزریق نیز می بایست از لحاظ عدم نشتی مورد بررسی قرار بگیرد. 

مهمترین و البته ساده ترین بخش سیستم های تزریق، هیترها یا المنت های دستگاه می باشند که باید از سالم بودن آن ها نیز مطمئن شوید. 

 

3- از سالم بودن الکترو موتور و بخش هیدرولیک دستگاه مطمئن شوید:

دستگاه را می بایست از لحاظ سالم بودن شیرهای برقی، سر شلنگ ها و بخصوص الکتروموتور بررسی نمود، نشتی داشتن شیرهای برقی می تواند کلاً فرایند تزریق را مختل کند، بعنوان مثال نشتی در شیر برقی بخش گرداننده ماردون در زمان ایست دستگاه و باز شدن قالب و آماده شدن دستگاه برای تزریق بعدی، در زمان گرم بودن مواد در سیلندر باعث گردش بدون فرمان ماردون و جلو آمدن مواد و بیرون ریختن از بوش قالب شده که بایستی در هر بار تزریق این مواد را پاک کرده و دوباره تزریق کنید که همین عمل بظاهر ساده می تواند باعث خنک شدن و تزریق ناقص قطعه گردد.

 

4- بخش فرمان دستگاه را چک کنید:

فرمان ماشین های تزریق پلاستیک

کنترل دستگاه چه از نوع کنتاکتوری باشد و چه پی ال سی، باید مورد استفاده و عمل قرار گیرد تا صحت عملکرد آن مشخص شود، همچنین کنترل سنسورهای حرارتی دستگاه در حین کار و فرمان به جک های هیدرولیک دستگاه باید بصورت کامل و بی عیب صورت گیرد.

 

 

دومین اشتباه: نوع موادی که برای کار با دستگاه استفاده می شود را مورد توجه قرار دهید. 

اکثر مارپیچ ها می توانند با اکثر مواد پلاستیکی مانند PP، PE، ABS و PC استفاده شوند، بنابراین آنها بسیار انعطاف پذیر و مناسب برای شرکت های تولیدی هستند که انواع مواد مختلف را تزریق کنند.

اما در مواقعی و در استفاده در بعضی مواد خاص نیاز به استفاده از مارپیچ با طراحی ویژه می باشد که در صورت عدم توجه به این مسئله، تولید کننده با مشکلاتی روبرو خواهد شد.

 

 

سومین اشتباه: محدودیت فشار تزریق و میزان فشار قفل را چک کنید:

توصیه می شود دستگاه انتخابی حداقل 10٪ ظرفیت فشار تزریق بیشتری داشته باشد تا در صورت تولید قطعه ای با وزن متناسب با دستگاه ولی با ضخامت کمتر ، عملکرد دستگاه با مشکل مواجه نشود.

همچنین اگر ضخامت جنس تولیدی کم است بهتر است دستگاه یک سایز بزرگتر انتخاب شود تا بتوان با فشار قفل کمتر جنس را بدون مشکل ظاهری و کیفی تولید نمود.

 

چهارمین اشتباه: مطمئن شوید که از تناژ مناسب استفاده می کنید: 

اگر تناژ دستگاه کم باشد، تولید قطعات با کیفیت مشکل خواهد بود. تناژ کم باعث وزن غیر ثابت در محصول تولیدی، ایجاد پلیسه، کوچک و بزرگ شدن محصول و کیفیت سطحی نامناسب  می شود.

 

پنجمین اشتباه: انرژی کمتری مصرف کنید:

در نظر داشته باشید که اندازه قالب و قطعه ای تولیدی شما تاثیری در میزان مصرف انرژی نخواهد داشت. 

در طول زمان، استفاده کردن از یک دستگاه تزریق با مصرف انرژی کمتر تاثیر چشم گیری در روند سود آوری شرکت شما خواهد گذاشت. از این رو می بایست با توجه به زمان های توقف در سیکل تولید ، انتخاب موتورهای سروو و یا پمپ دبی متغیر و نیز نصب اینورتر روی الکتروموتور مد نظر قرار گیرد.

با انتخاب درست در خرید دستگاه تزریق می توانید مدت زمان طولانی تری از دستگاه استفاده کرده و باعث افزایش راندمان دستگاه می شود. 

اطلاعات تماس

دفتر مشهد

تلفن: (۰۵۱) ۳۶ ۵۱ ۳۶ ۸۱ - ۳

فکس: (۰۵۱) ۳۶ ۵۱ ۳۸ ۶۲

کد پستی: ۹۱۹۸۱-۷۴۴۵۹

آدرس : بزرگراه آسیایی، آزادی ۱۳۱، تقاطع چهارم

موبایل: ۰۹۱۲ ۷۳۳ ۹۳ ۳۱

دفتر تهران

تلفن: (۰۲۱) ۷۷ ۳۳ ۳۳ ۳۱

فکس: (۰۲۱) ۷۶ ۷۹ ۰۹ ۸۶

کد پستی: ۱۶۵۸۷-۴۹۸۵۹

آدرس : خیابان اتحاد، خیابان هشتم غربی، شماره ۲۳

موبایل: ۰۹۱۲ ۷۳۳ ۵۲ ۳۳